Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Tarihi Çiçek Pasajı

Yayınlanma:
ABONE OL
Tarihi Çiçek Pasajı

Beyoğlu’nda yemek  & Burası İstanbul

Bizler çok çalışan çokta yorgun olanlardanız. Haftanın bir akşamını kendimize ayırırız. Mutlaka dışarıda yemeğe çıkarız. İstanbul güzel, İstanbul büyük, İstanbul’da gidilecek o kadar çok yer var ki. Tarihi yerleri ben tarih yazarı olarak, tarihe âşık olarak tercih ederim.

Bu hafta Beyoğlu’ndaydık. Beyoğlu’nda olunca yemeğimizi de tarihi çiçek pasajında yemeliydik, öyle de yaptık…

Size önce oranın tarihçesini anlatmak istiyorum.

 

1876 yılında Galata Bankerleri sanıyla tanınan ve gerektiğinde saraya bile borç verecek kadar güçlü mali yapısı bulunan Rum bankerlerden biri olan Hristaki Zografos Efendi, yanan Naum Tiyatrosu’nun yerini satın almış.

Rum mimar Cleanthy Zanno’ya projelerini çizdirerek bu arsa üzerine, yeni bir tip çarşı ve apartman olacak bir bina yaptırılmış.

1876 yılında yapımı biten binanın altında o sıralar Pera’da moda olan Paris tarzında düzenlenmiş 24 dükkân ve üstünde 18 lüks daire bulunuyormuş.

Dükkânların oluşturduğu Pasaja Hristaki Pasajı, binaya ise Cite de Pera adı verilmiş.

 

Bu yazdıklarım oranın tarihi.  Öyle yazmışlar. Bunları aktardıktan sonra oradan söz etmeye geldi sıra…

Orayı seviyorum ben. Farklı geliyor bana. Hani öyle herhangi bir restaurantta yemek yemiyorsunuz, tarihi bir mekândasınız. Her taraftan tarih size merhaba diyor. Gelenler çoğunlukla yabancılar. Ya şehir olarak yabancı olanlar ya da ülke olarak yabancı olanlar.

Nerede ise bütün yemek yiyenlerin elinde fotoğraf makineleri resim çekiyorlar. Aslında resim karelerinde hem siz hem tarih zor… Çünkü tarih tepelerde kalmış. Siz masada kaldığınız için ikisi bir arada olmuyor.

Masaları gezen müzisyenler çok hoşunuza gidiyor. Müzik her yerde hoş tabi. Önce akardion çalan bir bey, ardından Türk müziğini bağırarak icra eden bir gurup, sonra gözleri görmeyen elinde cümbüşü ile akşam rızkını çıkarmak isteyen bir müzisyen.

Servis elamanları uzun yıllardır orada çalışanlar. Bunlar onlara bakınca çok belli… Biz turizmcilerin hele sahil kesimi turizimcilerin tercih edemeyeceği elli yaşın üzerinde birkaç servis elemanı, hoş halleri ile ve misafir memnuniyetinin bilinciyle size hizmet ediyorlar.

Ben sohbetimin birçok yerinde aklımın bir köşesinde her istanbul sokaklarında olduğu gibi:

Kimbilir kimler buralarda yemekler yedi.

Kimbilir kimler buralarda oldu…

Ben bunu İstanbul’un tarihi yerlerinde hep hissederim. Hep düşünürüm…

Burası İstanbul, burası tarih…

 

Dönüşte Beyoğlu, gelişteki kadar etkiliyor bizi. Gençlerin ağırlıkta olduğu kalabalıkta enerji de yüksek… Herkes yüksek sesle konuşuyor olmalı ki aşağıdan yukarıya bir gürültü karmaşasının yükseldiğini hissediyorsunuz. Gariptir sizi rahatsız etmiyor. Dükkânlardan bangır – bangır müzik sesleri geliyor. Yine hoşnutsunuz.

Beyoğlu. Her yer ışıklı. Her yer sivil polislerle dolu. Güvendesiniz.

Burası İstanbul.

 

Nazan Şara Şatana

 

 

 

 

 

author avatar
Nazan Şara Şatana
Ben gazeteciydim. Günaydın gazetesi, Ankara bürosunda Bekir Coşkun’un istihbarat şefi olarak görev yaptığı yıllarda; Meclis, Adliye, TRT ve magazin muhabiri olarak görev yaptım. Günaydın gazetesi haricinde, Merhaba, Haftanın Sesi gazetelerinde de yine muhabir olarak çalıştım. Gazetecilik yıllarım turizme geçerek sona erdi. Pamfilya Turizm acentesinden sonra, birçok beş yıldızlı tesislerde (Öger bünyesinde ve başka önemli tesislerde) üst düzey yöneticisi olarak görev yaptım. Halen Genel Müdür olarak görevimi sürdürmekteyim. Sekiz kitabım yayınlandı. Asar şamil Ve Rus terzi, Şarkın Modern Gelini Şehribahar, Zeus’un Aşkları, Otel I, Otel II, Hekim Ali Suavi Efendi, Havada Kekik Kokusu Vardı, Herkül 2006 da yayımlanan Asar Şamil Ve Rus Terzi, Havada Kekik Kokusu Vardı ve Şarkın Modern Gelini adlı kitaplarım T.B.M.M. Meclis Kütüphanesindeki yerini almıştır. Yeni yayınlanacak kitaplarım; Belkıs Akkale’nin hayatı roman tadında – Belkıs - Şimdi Yağmur Yağacak, Topkapı Şifresi, Taşlar, Mihrace, İstanbul – İstanbul. Ayrıca yayına hazır senaryolarm ve müzikallerim mevcuttur. Evlat TV filmim TGRT de yayınlandı. Birçok senaryom dizi olması için televizyon kanallarında beklemektedir. Bir senaryom ise dizi olarak yayınlanması için TRT1’de hazırlıklarda.

İlgili Haberler

25 – 31 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 26 Mart (Ay Tutulmasından 1 gün sonrası) Haftanın En Yoğun Günü!
Yazarlar
23 Mart 2024
25 – 31 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 26 Mart (Ay Tutulmasından 1 gün sonrası) Haftanın En Yoğun Günü!

Ay Tutulmasından tam 1 gün sonrası yani 26 Mart haftanın en yoğun günü olup bugünde olumsuz hava şartları ve kazaları çoğalabilir. 31 Martta da zayıf fay hatlarında şiddetli depremler artabilir. 31 Martta depremlerin haricinde şiddet ve terör olayları da artabilir. 25 Marttaki Ay Tutulması Terazi burcunda -1 katsayısında olup en çok Natal Güneşi İkizler ve […]

Mimar Dr. Nihat Şen, “İstanbul’da 5 yılda 1,5 milyon konut yenilenebilirdi”
Belediye
22 Mart 2024
Mimar Dr. Nihat Şen, “İstanbul’da 5 yılda 1,5 milyon konut yenilenebilirdi”

İstanbul’u bekleyen deprem riski için atılan adımları ve kentsel dönüşüm tartışmalarını işin uzmanı değerlendirdi. Türkiye, deprem kuşağında olduğu gerçeğiyle yüz yüze kalmaya devam ederken deprem uzmanlarında sık aralıklarla uyarılar gelmeye devam ediyor. Özellikle de İstanbul’da beklenen olası deprem riski milyonlarca kişi açısından korkuya neden oluyor. 31 Mart 2024 yerel seçimlerine günler kala belediye başkan adaylarının da gündemi deprem. Mevcut İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetiminden şikâyetçi olan İstanbullunun […]

HER YASAL HAK HELAL DEĞİLDİR
Yazarlar
19 Mart 2024
HER YASAL HAK HELAL DEĞİLDİR

Alev Alatlı:  “İmar ruhsatı olan bir müteahhit şehrin ırzına tecavüz ederken yasal olarak suçsuzdur ama yaptığı iş helal değildir. Keza raf ömrünü uzatmak için ekmeğin içine kanserojen madde koyan fırıncının yaptığı ambalajın üzerine koyduğu sürece yasal dolayısıyla suçsuzdur, ama helal değildir. Bir kalem darbesiyle atar ergenleri sokağa döken yazar, alevler afakı sardığında suç mahallinde değilse, olayları […]

18 – 24 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 22 Mart (Ay Tutulmasından 3 gün önce) Haftanın EN Yoğun Günü!
Yazarlar
16 Mart 2024
18 – 24 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 22 Mart (Ay Tutulmasından 3 gün önce) Haftanın EN Yoğun Günü!

22 Mart Ay Tutulmasından 3 gün öncesi haftanın en yoğun günü olup bu günde Ay, Merkür, Mars, Uranüs ve Plüto düşük katsayıda olacaktır. Bilhassa Mars Transiti İkizler ve Yay burcunu olumsuz etkileyebilir. İkizler burcu her türlü iletişim ve ulaşımı sembolize ettiğinden 22 Martta iletişim kazaları ve olumsuz hava şartları oluşabilir. Uranüs Transiti de yer altını […]