Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Lodos İstanbul sahillerini harabeye çevirdi, Peki Tsunami ne yapar?

Yayınlanma:
ABONE OL
Lodos fırtınası sonrası CHP’li Meclis Üyesi Ali Delen’den İstanbul için dikkat çeken uyarı ve soru: “Yenikapı ve Maltepe sahillerine hafriyat dökülerek denize dolgu yapıldı. Lodos İstanbul sahillerini harabeye çevirdi, Peki Tsunami ne yapar?

“Deprem kuşağında yer alan İstanbul’un iki yakasına; Yenikapı ve Maltepe sahillerine hafriyat dökülerek denize dolgu yapıldı. Lodosun dolgu alanı olan sahil yolunu çökertti göz önüne alınırsa önümüzdeki günlerde ve yıllarda olası daha şiddetli rüzgârlarda ve olası depremde sahile yapılan dolgu alanlarının halini şimdiden görmek mümkündür” öngörüsünde bulunarak dikkat çeken ve hazırladığı yazılı önergesini İBB Meclisinde sözlü okuyan İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Ali Delen önergesi ile ilgili şunları söyledi ve Başkan Kadir Topbaş’a şu soruları sordu; “İstanbul’da yaşadığımız Lodos fırtınasının etkisiyle özellikle sahil kesimlerinde deniz taşması nedeniyle yolların göle dönüştüğü görülmüştür. Dalga boylarının yer yer 7 metreye ulaştığı resmi yetkililer tarafından açıklanmıştır. Şiddetli rüzgâr nedeniyle denizde oluşan yüksek dalgaların yola taşması sonucu sahil kesimlerinde su baskınları meydana gelmiştir.

 

Lodosun dolgu alanı olan sahil yolunu çökertti göz önüne alınırsa önümüzdeki günlerde ve yıllarda olası daha şiddetli rüzgârlarda ve olası depremde sahile yapılan dolgu alanlarının halini şimdiden görmek mümkündür. Tüm bu yaşananlar kapsamında; “Yenikapı ve Maltepe sahillerinden ve diğer dolgu alanlarından denizden kazanılan miktar nedir? Yapılan dolgu ve Dökülen hafriyat miktarı nedir? Dolgu yapılan alanlarda en az ve en çok derinlik nedir? Hafriyat dökülerek yapılan dolgu alanlarında; Olası bir depremde veya şiddetli rüzgârlarda oluşabilecek dalgalanmalarda ve Tsunami’lerde can ve mal kaybının olmaması için hangi önlemler alınmıştır? İstanbul’un her iki yakasında aynı zamanda ortaya çıkan bu projelerin kapsamında milyonlarca m3’lük hafriyat dökümünün ileride yaşanacak şiddetli bir rüzgârda veya Tsunami’de güvenliği nedir? İstanbul’da beklenen büyük depreme bu büyüklükte bir dolgu alanlarının dayanması ve denize göçmemesi (denize heyelan) için önlemler alınabilecek midir? Hangi mühendislik önlemleri ile bu tür riskleri azaltılacaktır? Hafriyatlarla doldurulmuş bu alanların önünde ileride ortaya çıkabilecek çevre, deprem ve diğer doğal durumlarda ileride olabilecek hasar ve kayıpların sorumlusu kim veya kimler olacaktır?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2015 yılı Şubat ayı toplantılarında Küçükçekmece Belediyesi ve İBB Meclisinin CHP’li Üyeleri Ali Delen, Av. Erhan Aslaner, Ercan Ulaş Kaya ve Fatih Üstünbaş imzaları ile İBB Meclis Başkanlığına sunulan ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen yazılı önerge şöyle:

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığına
Konu: Yaşanan Lodos fırtınasının İstanbul sahillerine bıraktığı hasarlar göz önüne alındığında; Maltepe -Zeytinburnu-Kazlıçeşme-Samatya-Yenikapı ve diğer dolgu alanları hakkında

 

Deprem kuşağında olan İstanbul’un iki yakasına; Yenikapı ve Maltepe sahillerine hafriyat dökülerek denize dolgu yapıldığı malumdur. Maltepe sahilinde 3,5 km’lik yaklaşık 1 milyon 300 bin m2 alana hafriyat doldurulduğu ve geri dönüşü zor kalıcı hasarlar bıraktığı bilinmektedir. Yine, Yenikapı Samatya sahiline 550 bin m2 olan dolgu alana hafriyat doldurulduğu ve geri dönüşü zor ve kalıcı hasarlar bıraktığı bilinmektedir. Özellikle olası İstanbul depreminde meydana gelebilecek Tsunami tehlikesinin bu dolgu alanlarını denizin içine çekebileceğini ve büyük hasarlara meydan vereceğini de ön görmek gerekir düşüncesindeyim. Gerek TBMM de CHP Milletvekillerimizin gerekse de İBB Meclisinde CHP’li Meclis Üyelerimizin bu konularda Meclis Başkanlıklarına sundukları yazılı ve sözlü önergeler ve Meclis Kürsülerinde gerçekleştirdikleri konuşmaları ile gündemde tuttukları bilinmektedir.

 

lodos-istanbul-sahillerini-harabeye-cevirdii

Bu kapsamda düşünmek gerekirse özellikle bırakın Tsunamiyi, son günler de İstanbul da yaşadığımız Lodos fırtınasının etkisiyle özellikle sahil kesimlerinde deniz taşması nedeniyle yolların göle dönüştüğü görülmüştür.
Dalga boylarının yer yer 7 metreye ulaştığı resmi yetkililer tarafından açıklanmıştır. Şiddetli rüzgâr nedeniyle denizde oluşan yüksek dalgaların yola taşması sonucu sahil kesimlerinde su baskınları meydana gelmiştir.

 

İstanbul Büyükçekmece’de E-5 Karayolu üzerinde bulunan kuzey taşıma yolunun (İstanbul-Tekirdağ yönü) güney şeridinde deniz tahribatı nedeniyle dolguda boşalma meydana gelmiştir. Lodos, E-5 Karayolu üzerindeki Büyükçekmece Köprüsü’nde asfaltı çökertti, köprünün suyun altından geçen kısmını kanalın bittiği yerden çökertti, yani yol karayla birleştiği yerden çöktü.

 

Lodosun dolgu olan sahil yolunu çökertti göz önüne alınırsa önümüzdeki günlerde ve yıllarda olası daha şiddetli rüzgârlarda ve olası depremde sahile yapılan dolgu alanlarının halini şimdiden görmek mümkündür.
Tüm bu yaşananlar kapsamında;
1.Yenikapı ve Maltepe sahillerinden ve diğer dolgu alanlarından denizden kazanılan miktar nedir? Yapılan dolgu ve Dökülen hafriyat miktarı nedir?
2. Yenikapı ve Maltepe sahillerinden kaç m2 alanda düzenleme çalışması yapılmıştır? Dolgu yapılan alanlarda en az ve en çok derinlik nedir?
3. Hafriyat dökülerek yapılan dolgu alanlarında; Olası bir depremde veya şiddetli rüzgârlarda oluşabilecek dalgalanmalarda ve Tsunamilerde can ve mal kaybının olmaması için hangi önlemler alınmıştır?
4. İstanbul’un her iki yakasında aynı zamanda ortaya çıkan bu projelerin kapsamında milyonlarca m3’lük hafriyat dökümünün ileride yaşanacak şiddetli bir rüzgârda veya Tsunamide güvenliği nedir? İstanbul’da beklenen büyük depreme bu büyüklükte bir dolgu alanlarının dayanması ve denize göçmemesi (denize heyelan) için önlemler alınabilecek midir? Hangi mühendislik önlemleri ile bu tür riskleri azaltılacaktır?

 

5. Hafriyatlarla doldurulmuş bu alanların önünde ileride ortaya çıkabilecek çevre, deprem ve diğer doğal durumlarda ileride olabilecek hasar ve kayıpların sorumlusu kim veya kimler olacaktır?

 

İlgili Haberler

Genel
01 Mayıs 2024
Dolandırıcıların Hedefinde Teknik Servis Aramaları

Son zamanlarda, teknoloji ürünlerinin fiyatlarının artmasıyla birlikte tüketiciler, ellerindeki cihazları onararak veya güncelleyerek kullanmaya yöneliyorlar. Ancak, bu durum teknik servis aramalarını da arttırıyor ve dolandırıcıların yeni bir hedefi haline geliyor. Eskiden dolandırıcılar, telefon veya basılı ilanlar aracılığıyla tüketicileri kandırırlardı. Ancak, internetin gelişmesiyle birlikte bu taktikler daha da sofistike bir hal aldı ve vatandaşlar artık doğrudan […]

Genel
30 Nisan 2024
Kuğu Gölü Balesi İzmir’de izleyiciyle buluştu

İzmir Devlet Opera ve Balesi, klasik bale repertuvarının en ikonik eserlerinden biri olan Kuğu Gölü balesini bu akşam Bornova Necdet Aydın Sahnesinde İzmirli izleyicilerle ilk kez buluşturmanın heyecanını yaşadı. Pyotr Ilyich Tchaikovsky’nin ilk bale çalışması olarak bilinen Kuğu Gölü, 1877 yılında Bolshoi Tiyatrosu’nda sahnelendiğinde karmaşık müziği ve hatırlanamaz koreografisiyle eleştirilse de zaman içinde bale denince […]

Dünyadan
30 Nisan 2024
Türk Yunan Ortak Yapımı Romeo & Juliet’ i 2 Ülkenin Bakanı Birlikte İzledi

Devlet Tiyatroları ve Yunanistan’dan Atina Konser Salonu Megaron ve Lykofos ortak yapımı William Shakespeare’in ölümsüz eseri Romeo ve Juliet, 26 Nisan Perşembe günü, Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda, saat 20.00’de seyirci ile buluştu. Temsil öncesi Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, oyunun yönetmeni Lefteris Giovanidis ile oyunun yapımcılarından Lykofos Genel Sanat Yönetmeni Yiorgos Lykiardopoulas Yunanistan […]

Çocuk
30 Nisan 2024
AKUT VAKFI, 23 Nisan Şenliği’nde çocuklarla buluştu

AKUT VAKFI, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocukların yanındaydı. Nesin Vakfı’nın Çatalca’daki 23 Nisan Şenliği’ne destek veren AKUT VAKFI, çocuklarla doğanın bir parçası olabilecekleri eğlenceli etkinlikler gerçekleştirdi. Vakfın Hatay’da eğitime kazandırdığı okullarda ve kuaförlerde de 23 Nisan sevinci vardı. Ülkemizde deprem bilincinin yaygınlaştırılması için yaptığı çalışmalar yanında insani yardım projeleri ve eğitime verdiği […]