Kadıköy Gazetesi Anasayfa | Giriş sayfanız | Bookmark | | Reklam / İletişim | Jenerik

Bölümler




Arşiv
pt sa ça pe cu ct pa
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Mailinizi ekleyin
Haberlere abone olun:

email Arkadaşınızın maili | print Yazıcı versiyonu | comment Yorumlar (0 yorum)

Kadıköy İskelesi modern yüzüyle İstanbulluların hizmetinde

Gönderen:Editör Tarih:Mart 19,2008

image

Deniz ulaşımına 4 yılda 350 milyon dolar yatırım yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İDO, bütün iskelelerin yenilenmesi projesi kapsamında Kadıköy İskelesi’ni de yenileyerek modern yüzüyle hizmete aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şirketlerinden İDO, bütün iskelelerin yenilenmesi projesi kapsamında Kadıköy İskelesi’nin restorasyonunu tamamladı. İskelenin bugün gerçekleştirilen açılış törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet’in yanı sıra, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden, Selimpaşa Belediye Başkanı Ahmet Yağcıoğlu, Akfırat Belediye Başkanı Hilmi Yıldız ile Başkan Topbaş’ın Ulaşım Danışmanı Mustafa Ilıcalı, Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu, Fen İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Uçak ve İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy katıldı.

İskelenin çehresi 2.5 milyon YTL’lik yatırımla değişti…

Eskiyen görüntüsü ve mevcut yapısıyla yetersiz kalan Kadıköy’deki Eminönü-Karaköy İskelesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürlüğü ve İDO Yapı İşleri Şefliği’nin ortak yürüttüğü çalışma ile yenilendi. 2,5 milyon YTL.’ye mal olan restorasyon kapsamında Kadıköy İskelesi’nin ana taşıyıcı sistemi hariç tüm imalatlar yeniden yapıldı. Tamamen yenilenen iskelede, alt kat yolcu salonunun yanı sıra kafeterya, kafeterya açık terası ve seminer odaları gibi imalatlar yapıldı.

Yenileme çalışmaları kapsamında; Bina cephe ve dış bölme duvarları tamamen sökülerek, dış cephe günümüz teknolojisine uygun precast beton elemanlarla Osmanlı mimarisine uygun olarak kaplandı. Zemin kaplamalarının tamamı söküldü ve doğal malzeme traverten ile kaplandı. Zemin katın duvar iç kaplaması ve saçak altları ise uzun ömürlü ve görsel niteliğe sahip kompakt malzeme ile örtüldü. Pencere ve galeri boşluğu tavan kaplamaları sapelli cinsi doğramayla yapılan iskelede, alt kat ile üst kat arasında çelik merdiven mevcut. Kazan dairesi ve su deposu da yenilenen iskelenin, ana taşıyıcı sistemi hariç tamamı yenilenmiş oldu.

Ulaşıma 4 yılda 8.7 milyar YTL’lik yatırım yapıldı

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet,  dünya kenti İstanbul’u geleceğe büyük bir aşk ve şevkle hazırladıklarını belirterek, “Tek hedefimiz, modern ve yaşanabilir bir İstanbul. Tüm dünya kentleriyle yarışabilecek bir noktaya gelmiş bir İstanbul. Bunun için görevde bulunduğumuz son 4 yılda İstanbul’a 8.7 milyar YTL’lik ulaşım yatırımı yaptık. İstanbul’un en büyük meselesi olan trafik sorununun çözümü için İstanbul’un dört bir yanında karayolu, metro, tünel yol, ve deniz yolu yatırımlarımızı büyük bir hızla sürdürüyoruz. Şunu açıkça ifade edebilirim ki Cumhuriyet’in ilanından bugüne kadar İstanbul’da ulaşım adına bu denli büyük yatırımlar yapılmadı. Büyükşehir Belediyesi yatırım bütçesinin yüzde 50’sinden fazlasını ulaşıma ayırdık ve 4 Yılda 8,7 milyar YTL’lik ulaşım yatırımı yaptık.
Hedefimiz: 2012 yılına kadar ulaşıma 22,6 milyar YTL’lik yatırım yapmak” diye konuştu.

İDO dünyanın en büyük taşımacılık şirketi…

Dünyanın en elverişli suyoluna sahip İstanbul’da deniz ulaşımının oranı çok düşük olduğuna dikkat çeken Başkan Vekili Ahmet Selamet, ulaşım sorununu çözerken deniz ulaşımına ayrı bir önem verdiklerine dikkat çekerek, şöyle konuştu; “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak deniz ulaşımının toplam ulaşımdaki payını arttırmak için çok önemli adımlar attık. İDO’yu, 82 iskelede 107 gemi ile 1200 sefer gerçekleştiren, dünyanın en büyük taşımacılık şirketi haline getirdik. Her tarafı suyollarıyla çevrili olmasına rağmen denizyollarıyla yapılan yolculuğun yüzde 3,4 gibi çok düşük oranlarda kalması kabul edilebilir bir durum değil. Burada bir güç birliğine ihtiyaç vardı ve onu gerçekleştirdik. Kıyı kenti olan güzel İstanbulumuzun deniz trafiğini planlamak, entegre etmek ve koordine etmek için Şehirhatları İşletmelerini devraldık. 12 yıldan beri özelleştirme kapsamında olan ve yatırım yapılamayan bu işletmenin devri ile birlikte denizyollarının kullanımında büyük bir verimlilik sağladık. 20 yıldır yapılmayan yatırımı 1 yılda yaptık. 56 iskeleyi yenileyerek İstanbul’a kazandırdık. Devraldıktan sonra mevcut olan gemilerin bakım ve onarımlarını gerçekleştirdik. Filomuzu İstanbul'a özgü, yine dış tarafı açık, dışarıyı izleme imkanı veren manevra kabiliyeti ve sürati yüksek yeni gemilerle büyütüyoruz. Devraldığımız bakıma muhtaç 32 vapurun bakım onarım çalışmalarını Haliç Tersanesi'nde yaptık. Bunun için de 150 Milyon YTL’lik bütçe harcadık. Aykut Barka, İstanbul 9’u baştan aşağı yeniledik. Şimdi de Barış Manço’yu yeniliyoruz.”

Deniz ulaşımında büyüme yüzde 60’ın üzerinde…

İDO’nun şehir içi ve çevre illere yapılan seferlerde her gün ortalama 325 bin yolcu ve 25 bin araç taşır hale geldiğini ve Şehir Hatları İşletmesi’nin İDO’ya devredilmesinin ardından yıllık yolcu sayısının 61 milyon’dan 98 milyona çıktığını ifade eden Ahmet Selamet, “Denizde yüzde 60’lık bir büyüme sağladık. Bununla birlikte araç sayısı da 3 milyon 600 binden 6 milyon’a çıktı. Burada da yüzde 66’lık bir büyüme söz konusudur. Bu, güven ve kalitenin yansımasıdır. Bu dönem 16 yeni hat açtık. Bu hatlardan Pendik- Yalova hattı ile Bursa - İstanbul arasını 75 dakikaya indirdik. Suhulet ile birlikte 4 yeni arabalı vapur yaptırdık. 2 adet hızlı feribot, 5 adet deniz otobüsü, 2 adet açık güverteli hızlı feribot ve 5 adet vapur alımı yaptık. ‘Vapurunu Sen Seç’ kampanyası çerçevesinde İstanbulluların seçtiği 5 yeni vapur da 2008 Ekim ayında Boğaz’ın serin sularında yüzecek. Ayrıca Pendik Yalova hattında çalışacak 2 yeni hızlı feribot şu an Hong Kong da imalat aşamasında. Bunlar 2008’in ortalarında hizmete girecek. Aldığımız yeni gemilerle birlikte yatırımlarımız 350 Milyon dolara ulaşıyor” şeklinde konuştu.

Deniz taksi ve marinalar geliyor, İstanbul’un süsü iskeleler yenileniyor…

İstanbul'da deniz ulaşımının payını yüzde 10’a çıkarmak için deniz taşımacılığında yeni açılımlara ihtiyaç duyulduğunu, bu nedenle de deniz taksi projesini hayata geçirdiklerini anlatan Başkan Vekili Selamet, 250 bin dolar değerinde 6 adet deniz taksi 27 iskelede hizmete başlayacağını kaydetti. Boğaziçi trafiğini düzenlemek için 7 Marina yapacaklarını ve Ambarlı-Bandırma Arası Ro-Ro Hattı’nın hizmete açılması için çalışmaların sürdüğünü dile getiren Selamet, proje bittiğinde Ambarlı-Bandırma arasında 2 Ro-Ro gemisiyle günde 1700 tır taşıyacaklarını söyledi.

“İstanbul iskeleler şehridir. Suyla iç içedir kara ile denizi birbirine bağlar. İskeleler kent dokusunu rahatsız etmez, denizden karaya yumuşak bir geçiş noktasıdır” diyen Selamet, konuşmasını şöyle sürdürdü; “İDO’nun Şehirhatları İşletmesi’ne ait iskelelerin büyük bir kısmı tarihi önem ve değer taşıyor. Bunun için tüm iskelelerin bakım, onarım ve rehabilitasyonunu yapmayı kendimize büyük bir vazife telakki ettik. Hayata geçirdiğimiz restorasyon projeleriyle iskelelerimizi temiz, konforlu ve refah hale getirdik. Beşiktaş’taki Barbaros Hayrettin Paşa ve Beşiktaş İskeleleri ile Haliç hattında faaliyet gösteren Eminönü Haliç, Ayvansaray, Balat, Sütlüce, Fener, Hasköy İskeleleri ve Boğaz Hattındaki Anadolu Hisarı, Kandilli, Kanlıca, Çubuklu, Üsküdar Kabataş, Büyükdere, Çengelköy, Yeniköy, Arnavutköy ve Sarıyer İskelelerinin bakım onarımlarını tamamladık. Bostancı ile Bakırköy Deniz Otobüsü İskeleleri de köhne ve baraka konteynırlarından bugünkü modern görünümüne kavuştu. Ayrıca Maltepe İDO İskele ve Terminal binası ile Yalova Feribot İskele binalarını yaptık. Eskihisar-Topçular İlave İskele ve Terminal Binalarının yapımı sürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız yatırımlarla deniz ulaşımında İstanbullulara verilen hizmetin kalitesini daha da arttırdık. Bize teslim edilen Şirketi-i Hayriye markasını daha da zenginleştirerek hizmetimizi sürdüreceğiz.”

Açılışta Ressam Cumhur Koraltürk Resim Sergisi de yer aldı

Törende konuşmaların ardından İstanbul Büyükşehir belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet ile diğer protokol üyeleri kurdele keserek iskelenin açılışını gerçekleştirdi. Tepeden tırnağı yenilenen iskelenin üst katında oluşturulan mekânlarda kültür ve sanata yönelik aktiviteler de yapılabilecek. “İDO Sanat Merkezi” olarak düzenlenen iskelenin üst katında ilk sergi de törenle birlikte açıldı. Ressam Cumhur Koraltürk’ün fırçasından tuvale yansıyan “Vapurlar ve İstanbul” konulu yağlıboya resim sergisi, 24 Mart’a kadar İstanbullular tarafından ücretsiz görülebilecek.


4452 kez okundu

Bu haberi beğendiniz mi?

1 2 3 4 5 Rating: 4.86Rating: 4.86Rating: 4.86Rating: 4.86Rating: 4.86 (Toplam 65 Oylar)
comment Yorumlar (0 yorum)
En çok okunanlar
En çok yorumlananlar
En çok postalananlar
Yazarlar