TOBB, Türkiye Kamu-Sen, Türk-İş, TESK, TİSK ve TZOB genel başkanları, İstanbul'da ''Türkiye İçin Sağduyu'' çağrısında bulundu.
Çırağan Sarayı'nda düzenlenen toplantıda ''Türkiye İçin Sağduyu'' çağrısını, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu okudu. TOBB Başkanı Hasarcıklıoğlu “ Bir an önce Kavga ve Kaos ortamından çıkmak zorundayız. Türkiye’nin istikbalini karatmaya kimsenin hakkı yoktur” dedi.
''Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz'' cümlesiyle başlayan ortak açıklamada, memur, işçi, işveren, çiftçi, esnaf, tüccar ve sanayi temsilcisi olan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Hak-İş'in, 81 ilde aynı anda başlayıp bitecek bir toplantı düzenlendiği anımsatıldı.
Açıklamada, bugünlerde en çok sağduyu ve serinkanlılığa ihtiyaç duyulduğu ifade edilerek, saat 09.30 itibarıyla Edirne'den Hakkari'ye, Gaziantep'ten Samsun'a Türkiye'nin her tarafından örgütlerin ortak açıklamayı basın mensuplarına okuduğu bildirildi.
''Türkiye bugünlerde zor bir demokrasi ve hukuk sınavından geçmektedir. Ülkemizin bu kritik dönemden hiçbir yara almadan çıkması, hepimizin ortak dileğidir. Uluslararası finansal krizin dalgalarını hissetmeye başladığımız bugünlerde, iktisadi tedbir arayacağımıza hala sağduyu arıyor olmamız, bir talihsizliktir'' denilen açıklamada, Türkiye'nin, bir an önce uzun dönemli ve tempolu büyümesini sağlayacak ve işsizlik başta olmak üzere tüm iktisadi ve sosyal sorunlara odaklanması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
İKTİSADİ ÖNLEMLERE ODAKLANMALIYIZ
Türkiye’nin işsizlik başta olmak üzere iktisadi ve sosyal önlemlere odaklanması gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu açıklamasında şunları kaydetti: “Türkiye Cumhuriyeti, anayasanın başlangıç ilkelerine dayalı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Vazgeçilmez olan bu ilkeler bütünü, bizi bir arada tutmaktadır. Bu ilkelerin varlığı dışında her mesele, siyasetin konusu olabilir ve özgürce tartışılabilir.
PARTİLERİN KAPATILMASI DEMOKRASİYE ZARAR VERİR
Türkiye’de yaşanan politik süreç, toplumda umutsuzluğu ve karamsarlığı artırmaktadır. Siyasi, ekonomik ve sosyal istikrarı tehlikeye atmakta ve toplumun enerjisinin pozitif alanlara yönelmesini engellemektedir. Siyasi partilerin kolaylıkla kapatılabilmesi, aynı kolaycı yaklaşımla kurum ve bireylerin özgürlüklerinin kısıtlanması, demokratik süreç ve kurumların güçlenmesine hizmet etmek yerine zarar vermektedir.
KUVVETLERİN BAĞIMSIZLIĞI TEMİN EDİLMELİ
Kuvvetler ayrılığı ilkesi, demokrasi işleyişi için son derece önemlidir. Bu ilkenin, kuvvetler arasında uyum sağlaması, çatışmaya neden olmaması, toplumda yaratılmak istenen kamplaşmayı beslememesi ve kuvvetlerin bağımsızlığını temin etmesi esastır.
Türkiye’nin, gelişen dünya şartlarına uygun, toplumun beklentilerini karşılayan, her ferdini kucaklayan, evrensel değerler ile kendi değerlerini bütünleştirecek bir anayasa ve siyasi partiler kanununa ve hukukun üstünlüğü ilkesini güçlendirmeye ihtiyacı var.
KAVGA VE KAOS ORTAMINDAN ÇIKMALIYIZ
Türkiye, kendi meselelerini sindire sindire tartışarak katılımlı bir süreç içinde tüm kesimlerin mutabakatı ile hazırlanacak bir anayasayı hak etmektedir. Bizler memur, işçi, çiftçi, esnaf, tüccar ve sanayiciler olarak bu zor zamanda sağduyu ve serinkanlılıkla Türkiye’nin temel sorunlarının çözümüne her zaman olduğu gibi katkı sağlamaya ve sorumluluk üstlenmeye hazırız. Demokrasi, tüm kurum ve kurullarıyla hayata geçirildiğinde, bütün kurumları kısır çekişmelerden uzaklaşarak uyum içinde çalıştığında, ülkemizin aydınlık yarınlara yürüyeceğinden hiç kuşkumuz bulunmamaktadır. Türkiye, bir an önce kavga ve kaos ortamından çıkmak zorundadır. Türkiye’nin istikbalini karartmaya kimsenin, ama kimsenin hakkı yoktur.”
HERKES BİR ADIM GERİ ATMALI
Soruları yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, “Birbirimize öteki diye bakmamalıyız. Uzlaşma için herkes bir adım geri atmalı. Tartışırken karşı tarafın kaygısı dikkate alınmalı” diye konuştu.
TÜSİAD DA DESTEK VERİYOR
‘Türkiye için sağduyu’ çağrısı adı altında bir bildiri yayınlayan 7 sivil toplum kuruluşunun çabasına, TÜSİAD da destek veriyor. TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, sağduyuya davet arayışları çerçevesinde, Türk-İş, Hak-İş, TESK ve Türkiye Kamu-Sen başkanlarını ziyaret edecek. Ziyarette kamplaşmaya doğru giden gergin siyasi ortamı normale döndürmek amacına sivil toplum örgütlerinin yapabileceği katkılar ele alınacak.