Viyana'da beşi bir yerde
May 01,2008 00:00 by admin

“Hans Gabor Şan Yarışması Türkiye elemeleri”  Kadıköy Kültür Sanat Derneği ve Kasdav Müzik Gönüllüleri organizasyonunda yapıldı.

 

Viyana’da beşi bir yerde

 

Genç opera sanatçıları Hale Soner, Nesrin Gönüldağ, Demet Tuğcu, Alper Göçeri ve Kemal Yaşar Temmuz başında Viyana’da yapılacak finallerde Türkiye’yi temsil edecekler.

 

Sedat Öztoprak’ın Türkiye temsilcisi ve jüri başkanı olduğu Uluslararası Hans Gabor Şan Yarışması’nın Türkiye ayağının organizasyonu Kadıköy Kültür Sanat Derneği, KASDAV Müzik Gönüllüleri tarafından  gerçekleştirilmekte , Avusturya İstanbul Başkonsoloslu Kültür Servisi ve Beşiktaş Rotary Kulübü’de organizasyonu desteklemektedirler.  

 

Dünya’nın en önemli şan yarışmalarından biri olan Hans Gabor Belvedere Viyana Opera/ Şan yarışmasının Türkiye elemeleri Caddebostan Kültür Merkezinde yapıldı. Jüri 30’un üzerinde yarışmacı arasından Soprano Hale Soner, Mezzosoprano Nesrin Gönüldağ, Soprano Demet Tuğcu, Bariton Alper Göçeri ve Bas Kemal Yaşar’ın Temmuz başında Viyana’da yapılacak finallere katılmasına karar verdi. Avusturya Başkonsolosluğu’nda yapılan final konserinde ise Türkiye’nin en ünlü opera sanatçılarından merhume Soprano Belkıs Aran adına verilen başarı ödülünü Hale Soner aldı. Sirel Yakupoğlu’na da bir yıl süreyle eğitim desteği verildi.

 

Bu yıl 27. si düzenlenecek yarışmanın jüri başkanı yine opera sanatçısı  Bariton Sedat Öztoprak  oldu. Uluslararası opera alanında seçkin üne sahip isimler İsabella Gabor, Aytaç Manizade, Constanze Könemann ve Reinhard Linden de jüride görev aldılar. Ayrıca Maria Callas Vakfı Başkanı Ottavio Miceli bu yılın sürpriz konuğu oldu.

 

Jüri bu yıl umut vadeden seslere de imkan tanıdı, onlara final konserinde sahne verdi. Bariton Levent Bakırcı, Kontrtenor Kaan Buldular ve Soprano Süreyya Evren Kayacak büyük alkış aldılar. Özellikle Türkiye’de pek rastlanmayan Kontrtenor Kaan Bulucu böyle bir yarışmada değerlendirilen bir ilk ses oldu.

Yarışmanın Final Konseri  29 Nisan’da Avusturya Konsolosluğu Kültür Ofisi’nde seçkin davetliler ve jüri üyeleri huzurunda yapıldı.

 

Kadıköy  Kültür Sanat Derneği Başkanı ve Kasdav Birimler sorumlusu  Nesibe Müsevitoğlu gecede yaptığı konuşmada , yarışmanın Türkiye temsilcisi ve Jüri Başkanı  Sedat Öztoprak’a bu önemli  yarışmayı ülkemize  kazandırmasının önemine değindi. Yarışmayı kazanan solistlerin bir gün dünyaca tanınmış Şan sanatçıları olacağına inandığını ifade eden  Müsevitoğlu , Sedat Öztoprak’a , bu konuya destek veren Beşiktaş Rotary Kulübü’ne, Avusturya Kültür Ofisi’ne, Pınar Aran’a , Kadıköy Belediyesi Gönüllü Merkezi ve jüri üyelerine  Kasdav ve Kadıköy Kültür Sanat Derneği adına teşekkür etti.

 

Türkiye bu yarışmaya 7 yıldır katılıyor. Dünyada 5 kıta üzerinde 50 merkezde yapılan elemelerde yaklaşık her yıl üç bin olan yarışmacı sayısı titiz elemeler sonucu 150 civarına indiriliyor. 30 Haziran- 6 Temmuz arası yapılacak Viyana’daki finalleri dünyanın en ünlü operalarının yöneticileri, dünya çapında çalışan menajerler de izliyor, gelecek vadeden sanatçılara iş tekliflerinde bulunuyorlar. Ayrıca dereceye girenler çeşitli ödüller alıyor. Yarışma dünyaya açılmak isteyenler için bir atlama taşı oluyor.

 

Bu yarışmada 1990 yılında dereceye giren ilk Türk sanatçısı olma başarısını gösteren  Bariton Sedat Öztoprak  2001 yılında bu yarışmayı ülkemize taşıdı. 2002 yılında da opera dalında Burak Bilgili birinci, operet dalında da Aslı Ayan 2. olma gururunu bizlere yaşattılar.

Ayrıca Tenor Bülent Külekçi, Bas Güneş Gürle, Soprano Perihan Nayır, Bas Tuncay Kurtoğlu yarışmadan sonra elde ettikleri angajmanlarla dünya sahnelerinde bizleri temsil etmeye başladılar. Türkiye’nin dünyadaki sesleri oldular.